torsdag 20 mars 2014

Skede 2 = snöröjes ej?

Efter ett flertal incidenter denna vinter då jag tvingats ut på bilvägen p.g.a. obefintlig snöröjning av cykelbanan, framförallt på väg 149 mellan flygplatsen och Visby så mailade jag den ansvariga för väghållning och frågade varför man inte snöröjer den aktuella sträckan. Jag fick aldrig något svar.

Nu har jag hittat en del av förklaringen. Jag fann på Region Gotlands hemsida en karta över hur man prioriterar snöröjning på cykelbanor.


Sträckan ingår tydligen i något man kallar "skede 2", och röjs enligt beskrivningen på hemsidan efter det att de mest prioriterade stråken "skede 1" är röjda. Några regler för hur lång tid det kan ta finns inte. Jag kan dock konstatera att tre dagar är normalt för stråk som tillhör skede 2.
Resultatet av att kategoriseras "skede 2". Ingen snöröjning på 3 dagar.
Varför en av huvudlederna in till Visby där det inte finns några alternativa färdvägar tillhör "skede 2" kan man undra. Får göra ett nytt försök att kommunicera med ansvariga på Region Gotland.

Det är fullt förståeligt att allt inte kan röjas på en gång, och att det måste finnas prioriteringar. Och att några centimeter snö ligger kvar på cykelbanan några timmar upp till ett dygn får man acceptera. När snövallar ligger kvar  flera dagar, och gör cykelbanan helt oframkomlig får det tyvärr den tråkiga konsekvensen att det blir omöjligt för många att välja cykel istälet för bil på vintern. Här måste Region Gotland skärpa sig.

tisdag 18 mars 2014

Dubbdäcken av

Första dagen utan dubbdäck. Jag konstaterade också idag att de börjat sopa bort grus från vägar och cykelbanor. Även om dubbdäcken jag köpte i höstas är relativt tysta och lättrullade så är skillnaden stor. En ren njutning att cykla till och från jobbet idag.

Premiärtur utan dubb

Samtidigt läser jag i dagens tidning det årliga vår-reportaget från cykelverkstaden med tips för den som plockar fram cykeln efter vintern (normen är fortfarande att man inte kan cykla på vintern). Det positiva är dock att man tar upp att s.k. vintercykling ökar och att dubbdäcksförsäljningen har gått upp. Alltid något.

Apropå vintercykling, tänkvärt från Bikeyface.

måndag 3 februari 2014

Prioriteringar

Jag är rätt härdad vid det här laget och gnäller inte över någon decimeter nyfallen snö, fast idag var det jobbigt på vissa sträckor. Förutom den snö som kommit uppifrån så var större delen av det som legat på bilvägen överflyttad till cykelbanan. Prioriteringar antar jag.


tisdag 14 januari 2014

Försiktigare på vintern

Som jag skrev igår så valde jag bilen istället för cykeln eftersom jag var osäker på status för snöröjning. 
En av anledningarna till min försiktighet är den incident jag råkade ut för i december när första snön kom. Då gav jag mig ut första dan i förhoppning om att man hade plogat. Det hade man inte, och efter flygplatsen valde jag den smala bilvägen istället för cykelbanan som var spårig, isig och oplogad. Bilvägen var heller inte jättebra plogad, utan jag fick cykla en bit ut i hjulspåren där det var barmark. Det innebar i sin tur att jag blockerade vägen för alla bilar, där stressade bilförare som hade bråttom tog varje chans att köra om. En lastbilschaufför som var extra stressad eller morgonsur passade på att använda sitt kraftfulla kompressorhorn för att uttrycka sitt missnöje över mitt vägval i samband med omkörningen. Det fick mig att vingla till, komma ur spåret med barmark och ut på den hala väggrenen där jag tappade greppet och ramlade ut på vägbanan. Bilföraren som körde efter lastbilen höll tack och lov avståndet, och var så pass uppmärksam att hen fick stopp på bilen innan jag hamnade under den. Rejält skakis kom jag till jobbet efter ytterligare en mindre incident med en buss.
Efter det är jag försiktigare med att cykla i snö om jag inte är säker på att det är plogat. Incidenten har också gett mig mer energi att driva på för mer cykelperspektiv för snöröjarna.

Ska man ta sig förbi snövallen till cykelbanan, eller välja bilvägen istället?

måndag 13 januari 2014

Vintercykling

Nä, riktigt så här illa är det inte i Visby, men att vägar för bilar kommer i första hand när plogbilarna ger sig ut är helt klart.



Bilden kommer från den utmärkta cykelbloggen Bikeyface

Äntligen! Cykelplan för Visby

Jag har sedan jag började cykelpendla mer frekvent till jobbet, och framförallt sedan jag började jobba i södra Visby noterat en hel del "utmaningar" jag som cyklande ställs inför. Så här års är det ju snöröjningen som är det största problemet. Jag har på olika sätt försökt att påverka de som har ansvar för infrastrukturen för cyklingen i och runt Visby, d.v.s. Trafikverket och Region Gotland. Hittills med rätt magert resultat. Cykling har uppenbart varit ett lågprioriterat ämne. Därför är jag glad att cykling nu äntligen har kommit upp på Tekniska nämndens agenda. En cykelplan för Visby verkar vara på gång, och enligt den diffusa tidsplan som redovisats kommer den att tas fram under 2014. Enligt nämndens protokoll ska planen avhandla följande områden:

− Visioner, målbild och syfte
− Cykelns fördelar, som till exempel bättre hälsa, bättre miljö i form av mindre buller och mindre utsläpp, billigt och effektivt transportmedel.
− Gotlands goda förutsättningar för cykling.
− Hållbart resande och kopplingen till andra hållbara transportsätt.
− Tillgänglighet, framkomlighet, trafiksäkerhet och trygghet.
− Barnperspektivet och jämställdhet.
− Samhällsnyttan.
− Beskrivning av befintligt cykelnät.
− Förbättringsmöjligheter i befintligt cykelnät.
− Behov av utbyggnad av nya cykelvägar i Visby med omnejd.
− Utformning av gång- och cykelvägar.
− Klassificering av cykelnätet i form av huvudcykelstråk, sekundära cykelstråk, cykel i blandtrafik.
− Redovisning av kartor med befintliga cykelvägar (primära och sekundära), rekommenderade gator för cykel i blandtrafik samt planerade cykelvägar.
− Beskrivning av behov av mindre investeringsåtgärder i form av till exempel ändring av trafikreglering, justering av trafiksignaler, vägvisning för cyklister, cykelpumpar, cykelbarometrar, cykelboxar samt cykelräcken.
− Cykelparkering vid målpunkter och kollektivtrafikknutpunkter.
− Drift och underhållsåtgärder.
− Information till invånare och påverkansåtgärder.
− Beskrivning av samverkan med andra förvaltningar, aktörer samt Trafikverket.
− Beskrivning av hur uppföljning och utvärdering av cykelplanens aktiviteter skall gå till.

Det ser ambitiöst ut, och jag hoppas verkligen att det inte slutar i endast ord och stora planer, utan också konkreta aktiviteter som gör det enklare att ta sig fram med cykel i och runt Visby. Jag kommer att följa arbetet, och lär återkomma till planen framöver.

Snö på Gotland

Det har varit en snöfri vinter hittills, men nu har det äntligen kommit snö. Det lilla problemet med snö är tyvärr att det det är med snöröjning fortfarande görs på bilars villkor. Det innebär att det snödjup som bilar klarar styr när snöröjningen kommer igång, och cykelbanor prioriteras lågt.
Vis av tidigare erfarenheter fegade jag ur idag, och tog bilen. När jag kollade av cykelbanorna på väg till jobbet kunde jag konstatera att det var rätt beslut. Cykelturen skulle ha blivit tuff med snövallar och oplogade cykelvägar, och sannolikt skulle jag ha tvingats ut på bilvägen för att kunna ta mig fram vissa sträckor. Den mest problematiska sträckan är alltid Lummelundsväg mellan flygplatsen och stadsgränsen. Cykelbanan plogas sällan, och bilvägen som man tvingas ut på är väldigt smal. Sedan måste jag tillägga att ofta går det väldigt bra att cykla på vintern. Det är de där få dagarna per år då snöröjarna inte riktigt hinner med, och prioriterar bort cykelbanor som det blir jobbiga.
Kommer det inte mer snö under natten så blir det i alla fall cykel imorgon. Då har det gått 3 dygn sen första snön kom, och det brukar vara den tid Region Gotland behöver på sig för att få undan snön från cykelbanorna.