tisdag 16 februari 2016

Cykelplan Visby - höga ambitioner, men finansiering saknas


Sedan december 2015 finns en cykelplan för Visby. Jag har nu läst igenom det 40-sidiga dokumentet, och kan konstatera att intentionerna är goda, men finansieringen är väldigt oklar.

Inledningsvis konstateras att cyklingen i Visby har ökat rejält de senaste åren från en nivå på 15 000 cykelpassager till 25 000 st. Positivt! Samtidigt är Gotland det biltätaste länet i Sverige.

Större delen av planen ägnas sedan åt olika åtgärder och riktlinjer. Följande avsnitt kan ses som en summering av prioriteringarna:
"Att investera i ett sammanhängande gång- och cykelnät är en viktig faktor för att främja en hälsosammare livsstil och en hållbar stad. Visbys cykel- vägnät ska byggas ut och kompletteras så att cykeln kan bli ett attraktivt och konkurrenskraftigt transportmedel gentemot bilen." Jag kan bara hålla med. Det största problemet för en cyklist i Visby är alla avbrott och inkonsekvenser i cykelnätet, och för att få fler att cykla måste det bli lika enkelt att ta cykeln som att ta bilen. Så är det inte i dag.

Däremot har författarna av rapporten gjort en tankevurpa gällande separering av gångbana och cykelbana, då man utifrån olycksstatistiken och det faktum att endast 2% av cykelolyckorna sker mellan cyklister och gångtrafikanter drar slutsatsen att separering av gångtrafikanter och cyklister inte är prio. Man förordar i planen istället att separering mellan cyklister och bilar ska prioriteras. Jag tror att separering från gångtrafikanter längs huvudstråken är nödvändig för att öka cyklingen. Trots att olyckorna är få mellan cyklister och gångtrafikanter så är incidenterna desto fler. Då bilar och cyklister har gemensamt och hyfsat förutsägbart rörelsemönster, så innebär gångtrafikanters oförutsägbara beteende att en cyklist alltid måste vara på sin vakt, och i praktiken måste hålla låg hastighet, rimligtvis inte över 15 km/h i närheten av gångtrafikanter. Även om olyckorna är få, så kan de flesta cyklister (och gångtrafikanter) nog skriva under på att otrevliga småincidenter eller nära ögat-händelser sker närapå dagligen. När jag tröttnar på det ständiga kryssandet och bromsandet, och biltrafiken är gles föredrar jag att cykla på bilvägen. Här bör nog trafikplanerarna tänka om.

Det stora problemet med planen är dock att planen till stora delar är ofinansierad. Åtgärderna är många, och sträcker sig från kartläggningar och informationskampanjer till upphöjda passager och nya cykelvägar. Tyvärr saknar de flesta av dessa planering både tidsmässigt och ekonomiskt, och de mer "skarpa" satsningarna på nya cykelvägar (som i praktiken lär bli G/C-banor) är få och väldigt begränsade, t.ex. är 1,3 mkr avsatt 2015-2020. Väldigt marginellt!

Jag hoppas att den politiska viljan att realisera den relativt ambitiösa planen finns, och att det blir betydligt fler satsningar än de som är inplanerade. Om inte är risken stor att Visby förblir en bilstad.

Cykelplan

Nu finns det en cykelplan för Visby! Den antogs av Tekniska nämnden december 2015, vilket tycks ha glidit de flesta omärkt förbi. Inte ens jag visste att den var antagen.
Har skummat igenom den, och konstaterar att det är ömsom vin, ömsom vatten. Konstaterar t.ex. att den totala investeringsplanen för 2015-2020 tycks vara drygt 1 mkr! Jag hoppas att jag läst fel, och att det finns mer pengar avsatta någonstans. I annat fall kan jag konstatera att önskemålet från politiskt håll är fortsatt prio för bilkörning.
Återkommer med ett mer fylligt referat när jag läst igenom hela skriften.
Cykelplan Visby 2015-2025