onsdag 3 juli 2013

Solsidan i Visby

Som den lantis man är får man se mycket underligt denna vecka, då Visby är invaderat av Sveriges styrande toppskikt. När jag cyklade in till Visby på min elcykel häromdan kom jag t.ex. ifatt denna skapelse, tidigare känd från Solsidan.


Såvitt jag kunde se var det en eldriven Segway, som tog sig fram i maklig fart runt 10-12 km/h. Jag hade lite problem att ta mig förbi, då cykelbanan som ni kan se är smal och avgränsad av betongbarriär, och Segwayn tar upp en ansenlig del av utrymmet i sidled. Segwayföraren hade dessutom hörlurar med musik i öronen. Det senare antog jag med ledning av det taktfasta nickandet med huvudet. Min ringlocka lyckades inte tränga igenom musiken, och jag fick tillfälle att under någon minut studera Segwayn i detalj. Det kändes visserligen lite lustigt att ligga och trycka bakom en taktfast nickande Segwayförare, men sånt får man stå ut med denna vecka.
Jag är oftast nyfiken på nya saker och generellt positivt inställd. När jag resten av cykelturen för mig själv utvärderade Segwayns egenskaper relativt mitt eget transportmedel hade jag dock svårt att se några fördelar med en Segway.
Den tar mycket plats. Precis som med trehjuliga lastcyklar och breda cykelkärror så blir det problem att få plats i sidled, och man riskerar att blockera cyklister som vill ta sig förbi. Lastcyklar och cykelkärror har ju ett berättigande i och med att de kan transportera saker. Vad jag kunde se hade Segwayn ytterst begränsade lastmöjligheter.
Den har begränsad räckvidd. Jag vet inte hur långt den kan ta sig på en laddning, men jag kan tänka mig att det ligger i samma nivå som en elcykel, fast med den stora nackdelen att man blir strandsatt om batteriet tar slut. Med en elcykel är det ju bara att trampa på när batteriet tar slut, vilket jag har råkat ut för flera gånger. Att släpa hem en strömlös Segway är nog inte så kul.
Den är dyr. En elcykel går loss på 10-15 000 beroende på modell. En Segway får man ge betydligt större summor för.
I en direkt jämförelse med min elcykel kan jag konstatera att Segwayn får se sig slagen på alla punkter- lastkapacitet, räckvidd, pris, trafikutrymme/smidighet. Med viss reservation för en faktor - rolighet. Jag har ju aldrig provkört en Segway, men jag kan tänka mig att det är ett väldigt kul fordon att köra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar