torsdag 10 januari 2013

Musik när man cyklar?

Östnytt rapporterar att var femte cyklist och var sjätte fotgängare använder sin telefon eller musikspelare medan de tar sig fram. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/unga-cyklister-anvander-mobilen. Den vanligaste sysselsättningen är att lyssna på musik. Östnytt rapporterar även att det ska göras en studie i vad det betyder för trafiksäkerheten.
Det är bra att man börjar fundera på trafiksäkerhet för cyklister och fotgängare som använder telefon eller musikspelare, men frågan är inte om bilister som använder telefon är en större fara för cyklister och fotgängare än deras eget användande?
Jag kan heller inte låta bli att reflektera över att i stort sett alla bilar och lastbilar faktiskt har en fast musikspelare installerad. Med anledning av att det ibland förekommer kritik mot att gångtrafikanter och cyklister lyssnar på musik, så borde man kanske också titta på om bilister bör lyssna på musik? Ett problem blir det ju först när musiken är så högt på att den filtrerar bort andra ljud, och det torde gälla för gångtrafikanter såväl som cyklister och bilister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar